Nationale herdenkingsdag van de deportatie
April 27, Sunday

Geschiedenis
Periode van de Tweede Wereldoorlog (1939-1945). Tijdens de bezetting van Frankrijk door nazi-Duitsland werden tienduizenden joden, politieke gevangenen, verzetsleden, Roma en andere minderheden gedeporteerd naar concentratiekampen als Auschwitz, Buchenwald en Dachau. De deportatie werd uitgevoerd met de hulp van de collaborerende Vichy-regering.
Naoorlogse periode. Na de oorlog probeerde Frankrijk de slachtoffers en helden te eren die zich tegen het nazisme verzetten, zelfs ten koste van hun eigen leven. In 1954 keurde het Franse parlement deze dag goed als nationale herdenkingsdatum.
Hoe verloopt je dag
Officiële ceremonies. Er worden plechtige evenementen gehouden bij gedenktekens voor slachtoffers van deportatie. Vertegenwoordigers van de autoriteiten, overlevenden van concentratiekampen en hun familieleden leggen kransen bij de monumenten.
Een minuut stilte en het voorlezen van de namen. Tijdens de ceremonies worden lijsten met slachtoffers voorgelezen en wordt er met een minuut stilte hulde gebracht aan hun nagedachtenis.
Educatieve evenementen. Scholen, universiteiten en musea houden lezingen, tentoonstellingen en bijeenkomsten met ooggetuigen van de tragedie om de historische herinnering door te geven aan de jongere generatie.
Documentairefilms en theaterproducties. Veel Franse televisiezenders zenden documentaires uit over de Holocaust en het Franse verzet.